Spricka i regeringen: Unidas Podemos stöder inte Sveriges Nato-ansökan

av | maj 31, 2022

Koalitionspartnern och ytterkantsvänsterpartiet Unidas Podemos är på kollisionskurs med regeringskollegan PSOE och vill inte stödja Sveriges och Finlands anslutning till Nato. Podemos planerar även att bojkotta Natotoppmötet i Madrid eftersom de anser att det är ett slöseri med tid och pengar och att det bidrar till att våldet eskalerar.
Regeringschefen Pedro Sánchez stöter på motstånd från sin egen regering inför toppmötet i Madrid den 29 till 30 juni.

Läs mer: 35.000 poliser och militärer vid Natotoppmötet i Madrid

Mindre än en månad före toppmötet finns det ingen enhetlig ståndpunkt i relationen till Nato.

Läs mer: Sánchez: Sverige och Finland är med vid Natos toppmöte i Madrid

Pedro Sánchez har tidigare sagt att han välkomnar Sveriges och Finlands ansökan. Till skillnad från PSOE stöder inte Unidas Podemos det beslutet.

De är även emot att den spanska regeringen genom diplomatiska ansträngningar försöker få Turkiet att inte blockera de två ländernas inträde.

Podemos förkastar Nato helt och under måndagen sa partiets två talespersoner Javier Sánchez Serna och Isa Serra att de inte tänker delta vid toppmötet. Det är ett slöseri med medel och i stället borde en fredskonferens anordnas.

Läs mer: Sánchez lovar Nato att öka militärutgifterna

Under måndagen uppmärksammades 40-årsdagen av att Spanien gick med i Nato. Ingen minister från Unidas Podemos deltog. Den vice regeringschefen och arbetsmarknadsministern Yolanda Díaz deltog inte heller eftersom hon hade ”ett medicinskt möte”.

x

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});