Utredning av branden har inletts

av | jun 13, 2022

150 brandmän understödda av fem brandflyg och sju brandbilar har under helgen fortsatt med att släcka branden i Pujerra och Sierra Bermeja som startade i onsdags i ett område som går under namnet La Resinera. Läget i helgen har varit komplicerat på grund av frisk vind, höga temperaturer och låg luftfuktighet. Branden är under kontroll sedan niotiden i fredags morse. Släckningsarbetet fortsätter dock med en mindre styrka sedan tidigare.

Samtidigt pågår en utredning om orsaken till branden.

På mindre än ett år har 13.500 hektar naturmark i Sierra Bermeja brandhärjats utan att någon har gripits.

Under helgen bad regionpresidenten Juanma Moreno både Inrikesdepartementet och Guardia Civil ”att intensifiera arbetet med utredningen”.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

När det gäller branden i september i Sierra Bermeja, där nästan 9.000 hektar brandhärjades, beklagar Moreno att vi ännu inte vet vad som hände. Ännu har inte någon eller några gripits för att ha orsakat fjolårets brand.

Juanma Moreno säger att dessa bränder hotar en av de viktigaste lungorna i provinsen Málaga och en av de viktigaste ”miljöpärlorna” i Spanien. Bränderna har lett till att en brandman miste livet i fjol och tre skadades i förra veckan.

– Någon måste stå till svars för detta!

Morenos uttalande i helgen ledde till kontroverser då Spaniens (S)-regering och deras delegat i provinsen Málaga, Javier Salas, bad Juanma Moreno respektera det arbete som Guardia Civil utför.

Moreno uttalande är inte värda en regionpresident. Salas påminde honom om att Moreno själv hade sagt att han personligen skulle jaga den skyldige.

Håller du någonsin ditt ord, frågade Salas och tillade att de brandförebyggande befogenheterna organiserar Junta de Andalucía.

Det är speciellt utbildade personer vid Miljöavdelningen (Agentes Medio Ambiente de Andalucía) som utreder bränder och fastställer brandorsak.

Moreno fick frågor från journalister om en tidigare påtänkt stadsplan i det brandhärjade området. Moreno svarade att någon sådan inte längre är aktuell ur någon synvinkel eftersom lagen hindrar att området bebyggs.

Juanma Moreno berömmer insatsen av brandbekämpningsmyndigheten Infoca och varnar samtidigt för värmeböljan i Andalusien med höga temperaturer som bidrar till mycket hög brandrisk.

(Arkivbild: Foto: Twitter @AAMM_And)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});