Valspurt i Andalusien – Partido Popular nära majoritet

av | jun 13, 2022

På söndag håller Spaniens folkrikaste region val. 6,6 miljoner av Andalusiens 8,4 miljoner invånare är röstberättigade. Valkampanjerna fortsätter fram till fredag. På lördag är det reflexionsdagen då inte några valmöten är tillåtna. Ikväll måndag hålls den sista partiledardebatten i tv.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Flera undersökningar har publicerats i helgen och samtliga ger samma resultat. Partido Popular vinner valet och blir största parti.

En undersökning från opinionsinstitutet GAD3 på uppdrag av rikstidningen ABC visar att Juanma Moreno (PP) är nära att få majoritet. Enligt undersökningen skulle Partido Popular få 53 mandat eller 41,2 procent av rösterna. Det krävs 55 mandat för majoritet.

För första gången i historien är Partido Popular största parti i samtliga åtta andalusiska provinser. Partiet samlar även flest röster i provinsen Sevilla, något som tidigare aldrig har hänt.

Under 40 år var det socialistiska PSOE som styrde regionalt Andalusien. Vid valet 2018 kunde Partido Popular och Ciudadanos bilda regeringen och släpptes fram genom att högerpartiet Vox lade ned sina röster.

Nu är läget ett annat. Ciudadanos störtdyker i samtliga opinionsundersökningar och blir inte tungan på vägen.

Det blir i stället Vox som den här gången kräver att ingå i regionregeringen i händelse av att högern vinner söndagens val.

Under söndagen besökte Vox partiledare Santiago Abascal Marbella där partiet höll valmöte i Konstitutionsparken inför 600 åhörare. Han upprepade sitt krav på att ingå i regeringen med partiets kandidat Macarena Olona. Vox tänker också rösta emot en minoritetsregering bestående av bara Partido Popular.

Partido Popular ledare i Andalusien Juanma Moreno har sagt att det kan bli nyval om inte PP lyckas få majoritet. Målet är majoritet i annat fall att bilda en minoritetsregering.

Ikväll måndag hålls den sista partiledardebatten i tv. Samtliga partiledare finns på plats i Canal SUR från klockan 21.30.

(Bild: ABC/GAD3)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});