35.000 poliser och militärer vid Natotoppmötet i Madrid

av | maj 30, 2022

Spanien har varit med i försvarsalliansen Nato i 40 år. Den 29 till 30 juni hålls Natotoppmöte i mässområdet Ifema i Madrid dit även Sverige och Finland är inbjudna. Ett stort säkerhetspådrag väntar i Madrid i slutet på juni.
OS i Barcelona och världsutställningen Expo i Sevilla 1992 är två andra stora evenemang i Spanien som krävt utökade säkerhetspådrag.

Läs mer: Sánchez: Sverige och Finland är med vid Natos toppmöte i Madrid

Med tanke på världsläget och att det är världspolitik på agendan är Natotoppmötet i Madrid det största enskilda evenemanget. 35.000 nationalpoliser, militärer, Guardia Civil, lokalpoliser och annat säkerhetsfolk finns på plats. Enbart styrkan från flygvapnet uppgår till 5.000.

Runt området där Natotoppmötet hålls upprättas två säkerhetsringar. I utställningshall 1 samordnas mötet medan själva toppmötet hålls i utställningshall 9 och 10.

Läs mer: Historiskt Natotoppmöte i Madrid när Sverige säger ja till Nato

Mötesdeltagarna kommer även att närvara vid en mottagning på Kungliga slottet Palacio Real samt vid den officiella middagen som hålls på Pradomuseet dit 1.500 är inbjudna.

För regeringschef Pedro Sánchez är Natotoppmötet ytterst viktigt. Världens blickar riktas mot Spanien och Madrid vilket skapar möjligheter för landet att positionera sig i ett prestigefyllt ögonblick.

Det gäller inte minst för Sánchez själv som vill skapa tyngre internationell profil.

I helgen kom Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg till Madrid för samtal och planering inför toppmötet. På måndagen uppmärksammas 40 årsdagen av Spaniens anslutning till Nato med festligheter på Teatro Real och slottet.

Stoltenberg understryker att vid toppmötet i Madrid blir Rysslands aggressiva handlingar och Kinas framväxt att finnas med bland huvudpunkterna.