Cancerförening vill se rökförbud på kända utomhusströg

av | maj 27, 2022

Den spanska sammanslutningen mot cancer AECC (Asociación Española contra el Cáncer) vill se rökförbud på calle Marqués de Larios samt på flera andra populära utomhusströg i Spanien. AECC har lanserat en namninsamlingskampanj som ska överlämnas till Málagas kommunfullmäktige och andra berörda myndigheter.
AECC vill utvidga den nuvarande antitobakslagen för att skydda befolkningen i allmänhet och framför allt minderåriga. Enligt föreningen utsätts 72 procent av barnen för tobaksrök och 43 procent av dem vid utrymmen utomhus där de andas in mer än 70 cancerframkallande ämnen.

Enligt AECC är calle Larios porten till Málagas centrum för tiotusentals turister och kryssningspassagerare. Det är en naturlig samlingsplats där några av de viktigaste högtiderna och traditionerna som karneval, påsk, feria och julbelysningen hålls.

Förutom den populära shoppinggatan calle Marqués de Larios i Málaga vill föreningen se rökfria utrymmen på 43 andra offentliga utrymmen i Spanien som exempelvis plaza Mayor i Salamanca, Retiroparken i Madrid, Ciudad de las Artes i Valencia, las Lagunas de Ruidera i Ciudad Real, plaza de Santa María i Jaén, vid Ávilas kända stadsmur, stränderna i Gijón, Ciutadellaparken i Barcelona, Espolón i Logroño och i trädgårdarna vid Alcázar i Segovia.

De rökfria utrymmena ska sedan utökas till andra öppna ytor som terrasser, hållplatser, stränder, parker och trädgårdar.

Kampanjen genomförs med anledning av Tobaksfria dagen, Día Mundial Sin Tabaco, den 31 maj.

Enligt siffror från AECC har Málagaprovinsen 298.025 personer som röker vilket motsvarar 21 procent av befolkningen.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});