500 Euro i böter för lös hund i bil

av | mar 31, 2022

De spanska trafikmyndigheterna DGT påpekar att djur som färdas i bilar under inga omständigheter får vara lösa.

I samband med de nya skärpta trafiklagarna den 21 mars i år så har DGT lanserat en kampanj för att inskärpa farorna med distraktioner bakom ratten och de dryga straffen för att inte använda säkerhetsbälten. I samband med detta så påpekar de också risken som lösa djur i bilen innebär. Framförallt är det vanligt med hundar, något som kan resultera i böter på mellan 80 och 500 Euro samt förlust av poäng på körkortet.

Lagen specificerar inte exakt hur djur skall transporteras i bilar, men den säger att föraren alltid måste kunna röra sig obehindrat, ha full sikt och alltid kunna ha full uppmärksamhet på körningen. Den specificerar också att föraren måste se till att djur är säkert placerade i bilen så att de inte kan påverka körningen.

Det betyder i praktiken att djur antingen skall vara fastsatta i sele eller finnas bakom galler / i bur, så att de inte kan utgöra en fara för förare eller passagerare. DGT poängterar att en lös 20 kilos hund kan vid en olycka bli en 700 kilos projektil, och bli en fara både för sig själv, föraren och passagerarna.

Därför kan en bilförare få böter från 80 Euro om ett djur är löst på golvet, något som växer till 200 på ett säte och 500 Euro om djuret upptäcks i förarsätet. Samt som lök på laxen förlust av körkortspoäng. Bild: Exempel på olaglig placering av hund vid bilåkning. Foto: Guardia Civil.