Kryssningsfartygen flockas på Costa del Sol

av | mar 31, 2022

Hamnen i Málaga har återtagit sin plats som en veritabel magnet för kryssningsturismen i Spanien. På fredag inleds högsäsongen för denna lukrativa verksamhet, som har sina absoluta toppar under våren och hösten.

Under innevarande vårsäsong fram till juni är 96 kryssningsfartyg inbokade för att lägga till i Málagas hamn, det är bara sju fartyg mindre än under samma period 2019. Detta är den första säsongen som vi ser en ny normalitet i denna bransch som blev i stort sett paralyserad av pandemin.

Dessutom har intresset väckts hos fler rederier för Málaga, av vårens anlöpande fartyg är det 19 som aldrig tidigare besökt Costa del Sols huvudstad, det är fler premiärer än de 14 som för första gången anlöpte hamnen under 2019.

Ser man på antalet bokade anlöp för hela året så är den summan redan uppe 293 fartyg, vilket är fler än 2019 då det kom 288 stycken. Av de som är inbokade i år är det 32 fartyg som gör premiärbesök i Málaga.

Den 28 april är en liten speciell dag för hamnen. Då kommer det att anlöpa 5 fartyg samtidigt och det har inte hänt sedan före pandemin.

Hur många passagerare som anländer är svårt att svara på eftersom många rederier fortfarande har trängselbegränsningar på sina fartyg. Men generellt sett har fartygen blivit både lyxigare och större. Ett exempel är MSC Orchestra som kommer att ha Málaga som ombordstigningshamn från juni till oktober för sina 11 dagar långa medelhavskryssningar. Det fartyget har kapacitet för 3.223 passagerare och har en besättning på cirka 1.300 personer. Det gör att bolaget MSC Cruceros med 12 anlöpningar i hamnen blir det rederiet som har flest stopp i Málaga, en ökning med 52,6% jämfört med 2019. Bildtext: MSC-Orchestra.