Airbus A321 XLR ska få Málaga flygplats att växa

av | maj 11, 2022

Airbus A321 XLR är framtidens flyg för Málaga flygplats och Costa del Sol. Planet är designat för långa resor på medelstora flygplatser vilket öppnar upp möjligheterna för interkontinentala flygningar.
Planet som heter Airbus A321 XLR, där bokstäverna står för ”Extra Long Range”, kommer att göra sin första flygning 24 maj från Barcelona.

Det utvecklas gemensamt i Airbus fabriker i Spanien, Frankrike, Tyskland och England. Redan nu finns 450 fasta beställningar från de största flygbolagen.

Det beskrivs som framtidens flyg i sin kategori (medelstorlek) som kan flyga upp till 8.700 kilometer utan tankning. Planet som tar 220 passagerare är bränslesnålt, upp till 20 procent mindre bränsle.

Det beskrivs som den perfekta flygplansmodellen för medelstora städer där efterfrågan i nuläget inte är tillräckligt stor för att sätta in större flyg. Och det är här Málaga och Costa del Sol har mycket att vinna.

Framtidens bränslesnåla mindre passagerarplan ska flyga mellan kontinenter som Europa och Amerika där efterfrågan och utbud anpassas maximalt.

I nuläget saknar Málaga direktflyg till USA. I framtiden är målet att med det nya planet ska Málaga kopplas samman med New York, Boston, Miami, Chicago, Bogota och Rio de Janeiro. Även resandet österut förväntas växa som till Mellanöstern.

Även att Málaga blir en ”hub” för resenärer från USA som ska vidare till Nordafrika och platser som Nador, Tanger och Casablanca.

– Flygplatsen är nyckeln i att Málaga ska fortsätta växa som en destination för boende och distansarbete. Nya moderna flygplan öppnar nya möjligheter att stärka Solkustens position i världen, säger Antonio Gómez-Guillamón, VD vid Aertec Solutions som är ett internationellt företag specialiserat på flygteknik med huvudkontor på Teknologiska parken i Málaga, till Diario SUR.

(Foto: Airbus)