Allt större klyfta mellan bostadspriser och löner

av | jun 2, 2022

Under de senaste fem åren har bostadspriserna ökat med 15,6 procent. Däremot har lönerna generellt bara ökat med 5,9 procent. Det betyder att prishöjningen för bostäder ökat tre gånger så mycket jämfört med löneökningen.
Nej löner och bostadspriser går knappast hand i hand längre. I stället vidgas klyftan mellan de två. Det orsakar även en kraftig förlust i köpkraften som påverkas av en inflation på 8,7 procent på årsbasis.

Det krävs en allt tjockare plånbok för att köpa en bostad i Spanien. Det visar studien ”Relación de salarios y la compra de vivienda en 2021” relationen mellan lön och bostadsköp 2021 som publicerades i tisdags med siffror från Fotocasa och Infojobs.

Bara under 2021 ökade kvadratmeterpriset med 1,7 procent. Men lönerna sjönk med 2,5 procent på grund av pandemin. Den genomsnittliga lönen ifjol minskade i 15 av Spaniens 17 regioner. I 15 regioner ökade priset på bostäder.

Kanarieöarna var den region som redovisade det största lönefallet med en sänkning på 6,8 procent 2021 jämfört med föregående år. Samtidigt steg priset på bostäder med 0,9 procent till 1.782 euro per kvadratmeter.

Asturien är den enda regionen där medellönen steg och priset på bostäder sjönk, både 2021 och under de fem föregående åren.