Brist på hyrbilar

av | apr 11, 2022

Under pandemin gjorde hyrbilsföretagen av med mer än hälften av hyrbilsparken. När påskveckan Semana Santa inleder turistsäsongen på allvar visar det sig at det saknas hyrbilar.
Ana María García vid hyrbilsföretagens sammanslutning Asociación de Vehículos de Alquiler Aesva säger till dagstidningen Diario SUR på måndagen att man nu saknar hälften av bilarna jämfört med före pandemin.

Och några nya bilar är svårt att köpa in. Biltillverkarna har svårt att leverera eftersom det inte kommer fram halvledare eller mikrochips. Leveranstiderna har förlängts med flera månader.

Hyrbilsföretagen befinner sig i en återvändsgränd.

Det är yttre omständigheter som gör att inresande turister i nuläget har svårt att få tag på hyrbilar. Och stort tryck på uthyrningsfirmorna gör att dessa kan hålla priserna uppe.

Enligt beräkningar vid hyrbilsföretagens nationella sammanslutning Feneval (Federación Nacional de Alquiler de Vehículos) saknas det 270.000 hyrbilar.

På nationell nivå låg hyrbilsparken 2019 på 819.000. Nu är den nere på 336.000.

Situationen inom branschen på Costa del Sol är kritisk eftersom kusten står för 80 procent av hyrbilsmarknaden i regionen Andalusien.

Bristen på hyrbilar oroar hela turistbranschen eftersom besökarnas behov av att röra sig fritt är en nyckelfaktor under semestervistelsen.

Hyrbilsbranschen menar att till sommaren kan problemet öka ytterligare om inte leveranserna av nya bilar blir löst.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});