Hasch på stränder förgiftar hundar

av | apr 8, 2022

Det rapporteras om fall där hundar har förgiftats efter att ha kommit åt hasch som spolats upp på stränder i Marbella efter de senaste stormarna. Hasch har en mycket stark doft som hundar dras till.
Under promenader på stränder har hundar sniffat upp delar från haschbalar och tuggat på dem. Hundarna har ådragit sig förgiftningssymptom som beskrivs som allvarliga och kan leda till döden.

Solkusten har drabbats av flera stormar den senaste tiden som fört med sig avfall annan bråte som spolats upp på stränder. Bland annat hasch som smugglare kastat i havet när de upptäckts av polisen.

I fredagens nummer av Diario SUR berättar veterinären Borja Hoz som är verksam vid Dogo Azul i Marbella och Mijas att han hittat hasch på stranden vid sanddynerna Artola.

”Vi har många fall av förgiftning efter att hundar fått i sig hasch. Normalt är fallen inte så allvarliga. Det händer att de får i sig en liten del hemma hos ägaren eller från en cigarettfimp från gatan. Då blir det milda symptom”.

Men resterna av haschbalar som hittats på stränder är mycket större vilket leder till allvarligare symtom vilket kan leda till att husdjuret dör.

Mindre hundar eller de som äter en större mängd är de farligaste fallen.

Veterinären uppmanar hundägare att vara uppmärksamma på om husdjurets pupiller vidgas, om den kräks eller får onormalt mycket saliv eller blir desorienterade. I de mest extrema fallen har hundar fått kramper.

En hund som hade rastats på en strand i Elviria-området i Marbella misstänks ha fått i sig delar av hasch varpå hunden fick föras till veterinär. Hunden mår efter omständigheterna väl.

(Foto: Arkivbild Guardia Civil)