Brun sopbehålllare för organiskt avfall/matavfall från 1 juli

av | maj 4, 2022

Till den 1 juli ska 28 kommuner i Málagaprovinsen som har fler än 5.000 invånare installerat bruna sopbehållare. De är avsedda för organiskt avfall eller matavfall.
Det är den nya avfallslagen (Ley de Residuos) som fastställer att kommuner med mer än 5.000 invånare ska börja använda bruna sopbehållare till den 1 juli. För övriga gäller deadline 1 januari 2024 enligt ett beslut bland EU-länderna.

EU-medel går via regionregeringen Junta de Andalucía till kommuner för att finansiera inköp av nya containrar, sopbilar, utbyggnad av reningsverk och kampanjer för att informera invånarna.

Avfall som ska slängas i bruna behållare är biologiskt nedbrytbara rester och organiskt avfall. Det kan vara matrester som kött, fisk, grönsaker, frukt eller kaffesump.

Vélez Málaga (bilden) och Ronda är kommuner i Málagaprovinsen som redan har installerat de bruna sopbehållarna. Men många kommuner med fler än 5.000 invånare har svårt att klara tidsfristen.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Här är samtliga sopbehållare och vad de är avsedda för:

Gul
Metaller som konserver, aluminiumbrickor men även plastbehållare som plastflaskor avsedda för vatten, diskmedel, duschtvål, påsar, smörpaket och yoghurt, plast och påsar. Även plastkorkar.

Blå
Kartong- och pappförpackningar som till kakor, flingor, skor, äggkartonger, tidningar, böcker, tidskrifter, papperspåsar, servetter eller hushållspapper.

Grön
Glasflaskor, kosmetika- och parfymer, marmelad och syltburkar, glödlampor, porslin, speglar eller keramiska burkar.

Brun
Matavfall som frukt och grönsaker, kött, fisk, äggskal, skaldjur och torkade frukter, kaffesump, tepåsar, naturkorkar, tändstickor och lättare avfall från trädgården.

Grå
Övrigt som sanitetstextilier, kompresser, svabbar eller våtservetter, köksredskap, leksaker, övrigt i glas, plast eller metall.

Kommuner med fler än 5.000 invånare i Málagaprovinsen:
Alameda, Algarrobo, Alhaurín de la Torre, Alhaurín el Grande, Álora, Antequera, Archidona, Benahavís, Benalmádena, Campillos, Cártama, Casares, Coín, Estepona, Fuengirola, Málaga, Manilva, Marbella, Mijas, Mollina, Nerja, Pizarra, Rincón de la Victoria, Ronda, Torremolinos, Torrox, Vélez och Villanueva del Trabuco.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});