Regnkaos i Valencia – regnigaste majdagen sedan 1871

av | maj 4, 2022

Klockan 20 på tisdagskvällen var det som att hela den regntunga himlen brast. Stora delar av Valencia på Spaniens östkust har kollapsat efter nattens rekordregn. Flera tunnelbanelinjer är avstängda och på andra är det nedsatt trafik. Många vägar är oframkomliga.
Invånarna i Valencia vaknade på onsdagen med inställda skolor och tåg. Förutom Valencia stad har många kommuner runt Valencia påverkats.

Enligt officiella siffror från väderlekstjänsten Aemet har Valencia under de senaste 24 timmarna fått 202 mm regn. Det är det regnrikaste dygnet i månaden maj sedan 1871. Lokalt kan det ha kommit större mängder regn.

Våren i Valencia har varit blöt. Från 3 mars fram till nu har det fallit 488 mm regn. Det är mer nederbörd än vad Valencia får på ett helt år.

Räddningstjänsten har fått in rapporter om 2.743 incidenter senaste dygnet, skriver den regionala larmtjänsten 112 på Twitter.

På onsdagsförmiddagen rapporteras det om kaos och stora problem i centrala Valencia. Omfattande översvämningar i kända byggnader som Palau de la Música, saluhallen och kommunhuset. Gator och tillfartsvägar är oframkomliga, parker och trädgårdar är översvämmade.

Bokmässan Feria del Libro som pågår den här veckan har fått ställa in, skriver dagstidningen Las Provincias.

Regnet har under onsdagsförmiddagen avtagit en aning. Myndigheterna hade utlyst en klass 3-varning eller röd varning, nivel rojo, vilket betyder att det kan komma 90 mm regn på bara en timme. Det gällde i huvudsak i området norr om Valencia och söder om Castellón senaste dygnet.

Det ostadiga vädret kommer att fortsätta i Valencia och Valenciaregionen under onsdagen och invånare uppmanas att följa myndigheternas vägledning. I Alicanteområdet och Costa Blanca gäller Klass 1-varning under onsdagen.

På Twitter uppdateras larmtjänstens konto @GVA112 regelbundet med färsk information.