Bryssel sänker Spaniens tillväxt till 4 procent

av | maj 18, 2022

Ökad turismen gör att hjulen börjar snurra i Spanien. Det märktes redan i slutet på 2021 och fortsättning följer vilket kommer att stärka den inhemska ekonomin. Samtidigt påverkar kriget i Ukraina även Spanien precis som övriga länder varför EU skriver ner tillväxtprognosen för 2022. Efter Rysslands invasion i Ukraina samt inflationen bromsar den spanska ekonomin in. EU sänker tillväxten för medlemsländerna till 2,7 procent i år. Spaniens tillväxt förväntas hamna på 4 procent vilket är 1,6 procentenheter mindre jämfört med den förra prognosen.

EU:s prognos ligger 0,3 procent under den spanska regeringens prognos för 2022 men i linje med uppskattningarna för 2023 då tillväxten beräknas hamna på 3,5 procent.

Det betyder att den spanska ekonomiska tillväxten är den fjärde bästa i EU efter Portugal, Malta och Irland.

Inflationen och konsumentprisindex är ett av EU-kommissionens huvudproblem som skadar ekonomin. Kostnaderna för gas, fossila bränslen och baslivsmedel har skjutit i höjden efter Rysslands invasion. Dyrare drivmedelspriser påverkar transport och logistik.

Det gör att hushållen och företagens köpkraft försämras vilket påverkar konsumtionsnivån.

Den goda nyheten är att den spanska ekonomin accelererar från det tredje kvartalet 2022 tack vare investeringarna inom ramen för EU:s återhämtningsplan och att konsumtionen tar fart då inflationen beräknas avta.

Av den anledningen förväntas den spanska ekonomin ligga över det europeiska genomsnittet 2022 och 2023.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});