Sänkta skatter och offentliga avgifter valfråga i Andalusien

av | maj 19, 2022

Inte mindre än 22 partier och fem koalitioner deltar vid det kommande regionvalet i Andalusien den 19 juni. Förutom de större partierna Partido Popular, socialdemokratiska PSOE, Ciudadanos och Vox finns vänsterkoalitionen Adelante Andalucía-Andalucistas samt Por Andalucía där Izquierda Unida, Podemos och Más País bland annat ingår.
Kandidaterna har registrerats valnämnden och publicerats i den regionala bulletinen BOJA. Totalt gäller det att säkra mandat för de 109 platser som finns i det regionala andalusiska parlamentet i Sevilla.

Läs mer: Andalusien håller regionalval 19 juni

I huvudsak kommer regionalvalet i Andalusien att handla om Partido Popular. Får de tillräckligt stöd för att styra i majoritet eller blir högerpartiet Vox tungan på vågen då Ciudadanos har tappat väljarstöd i opinionen.

Den senaste mandatperioden har Partido Popular styrt tillsammans med Ciudadanos. Vox upphörde att vara passivt stödparti varför regionalvalet har tidigarelagts sex månader. Vox kräver att få sitta med i regionregeringen om Partido Popular behöver stöd.

PP:s regionala partiledare Juanma Moreno sa vid en pressträff på onsdagen att han tänker följa Madridregionens politik med sänkta offentliga avgifter vid en valseger för att stimulera ekonomi och köpkraft.

Största oppositionspartiet PSOE:s partiledare Juan Espadas (bilden) vill öka den offentliga välfärden och sänka arbetslösheten till under hälften av vad den är nu. Bland annat ska två miljarder euro satsas på ungdomsarbetslösheten.

Några av de mindre kända politiska partierna är Pacma (Partido Animalista contra el Maltrato Animal) som försvarar djurens rättigheter samt det regionala nationalistiska partiet Nación Andaluza.

Det finns även flera kommunistiska partier som Partido Comunista del Pueblo Andaluz (PCPA), Partido Comunista de los Trabajadores de España (PCTE) eller det republikanska socialistiska partiet Coalición Republicana Socialista.

Även falangistpartiet Falange Española de las JONS finns representerade i samtliga provinser utom Granada.