Butiker får rätt att införa ransonering vid exceptionella situationer

av | apr 1, 2022

Livsmedelskedjor får rätt att införa ransonering av varor med att varje hushåll får köpa ett begränsat antal. Beslutet ingår i det krispaket som regeringen utarbetat för att motverka att det kan uppstå brist på basvaror.
I dagsläget finns det inget krav på ransonering. Men enligt ministerrådet som i tisdags tog beslutet om att livsmedelskedjor har möjlighet att införa ransonering gäller vid exceptionella situationer. Då har livsmedelsbutiker rätt att begränsa antalet enheter av samma produkt för varje hushåll.

Beslutet annonserades officiellt i statens bulletin BOE (Boletín Oficial del Estado) i onsdags.

Regeringen vill med beslutet komma åt problemet som funnits de senaste veckorna då produkter som solrosolja och mjölk har tagit slut i flera butiker.

Konsumentorganisationen FACUA-Consumidores en Acción har tidigare anmält kedjor som DIA, Mercadona, MAS, El Jamón och Hiperdino för att begränsa försäljningen av vissa varor.

Regeringens beslut gör att butiker i undantagsfall får införa ett tak på antalet inköp av en viss vara.

Sammanslutningen Asufin är dock kritisk till regeringens beslut och menar att det kan bidra till ”konsumentparanoia och prisspekulation på grundläggande förnödenheter”.