Det är förbjudet att hoppa från klipporna i Nerja

av | jun 7, 2022

Förra veckan drunknade en ung man när han hoppade från en klippa i Nerja, men det är faktiskt förbjudet att hoppa från klipporna sedan ett och ett halvt år tillbaka.

En 19-årig man, bosatt i Torre del Mar, drunknade efter att ha hoppat från den välkända Pico del Tarzán, i den östligaste änden av Burriana-stranden. Även om dödsfallet är under rättslig utredning tyder allt på att mannen drunknat efter att ha slagit i vattnet och blivit bedövad av slaget. Inte överraskande gjordes hoppet från en höjd av cirka tio meter, vilket bekräftats av den spanska tidningen SUR.

Den här typen av beteende har uttryckligen förbjudits av Nerja kommunfullmäktige sedan januari 2021, då konsistoriet ändrade strandförordningen som godkändes i november 2017 – den första specifika förordningen som kommunen hade. Det fastställdes då att dessa beteenden betraktas som allvarliga överträdelser och straffas med böter på från 751 till 1.500 euro.

Men det är inte många som känner till förbudet eftersom det inte finns någon skyltning om det. Under de senaste åren har lokalpolisen avlägsnat rep och andra anordningar som folk placerar på klipporna för att göra det lättare att hoppa, men det har än inte utdömts några böter för hoppen. Men nu skall det bli ändring på detta, skyltar skall sättas upp för att varna för att hoppa från klipporna som i många fall är mellan 5 – 10 meter höga.

Nu är det inte Bara i Nerja som det är förbjudet att hoppa från klipporna. I närliggande städer, som Salobreña, i grannprovinsen Granada, har dessa beteenden sanktionerats med upp till 3.000 euro i böter under flera år. Trots detta är det många som fortsätter att riskera sina liv dagligen. Mer information om den senaste olyckan finns här: 20-åring drunknade efter hopp från ”Tarzantoppen”.

Bildtext: Burriana-stranden, foto: michael clarke stuff.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});