Elpriset i Spanien kan sänkas kraftigt

av | maj 13, 2022

Spanien och Portugal har övertygat Bryssel om att de skall få styra sina egna elpriser, som ofta är uppblåsta av dyra fossila bränslen, trots att Iberiska halvön har stora mängder förnybar kraft och lite sammankoppling med resten av Europa.

Spanien och Portugal godkände i fredags ett tak på 48,80 EUR/MWh för gaspriserna för elproduktion under en period av 12 månader, sade den spanska energiministern Teresa Ribera. Taket skall sättas till 40 euro/MWh för periodens första sex månader, och så småningom stiga till i genomsnitt 48,80 euro/MWh för hela interventionens längd, tillade hon vid en presskonferens.

Detta kommer att leda till en ”betydande” nedgång i spotkraftpriserna, från genomsnittet på cirka 210 euro/MWh hittills i år till cirka 130 euro/MWh, tillade hon. Europeiska kommissionen godkände åtgärden tidigare i veckan, även om den måste undertecknas officiellt, vilket kan ta 10-15 dagar, sa Ribera.

Konsumenterna skall betala skillnaden mellan taket och marknadspriset för gas som används i kraftproduktion, sa Ribera, dessa åtgärder hjälper till att minska kostnaderna med cirka 37 % för vanliga konsumenter och 70 % för industrikonsumenter, tillade hon. Överenskommelsen med EU gäller för en tolvmånadersperiod. De höga gaspriserna för elproduktionen är inte bara ett problem för Spanien och Portugal. Den integrerade europeiska elmarknaden som även Sverige deltar i får den effekten att ett högt elpris i Sydeuropa även påverkar elpriset i hela Europa, ända upp till norra Norrland. Det kallas för marginalprissättning, där det är den dyrast producerade kilowattimmen som sätter priset för all el som produceras inom området.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Relaterade artiklar:
Spanien pressar EU för elpriserna.
Algeriet fortsätter leverera gas till Spanien.