Landgränserna mellan Spanien och Marocko återöppnas

av | maj 13, 2022

Rabat och Madrid har kommit överens om att återöppna Marockos landgränser med de två spanska exklaverna Ceuta och Melilla, sade Spaniens utrikesminister José Manuel Albares till journalister i den marockanska staden Marrakech i onsdags. Han nämnde dock inte något exakt datum utan sa att det kommer att ske inom de närmaste dagarna, senare uppgifter säger dock att gränserna öppnas den 17 maj klockan 00.00.

Landgränserna stängdes av Marocko den 13 mars 2020 för att stoppa spridningen av coronaviruset. Även flygtrafik och färjetrafik stängdes därefter men dessa är redan öppnade igen, så det är bara landgränserna som återstår av normaliseringen.

Vad som har försenat öppningen av landgränserna är tvisten som uppstod förra året då Spanien lät ledaren för självständighetsrörelsen i Västsahara behandlas för Covid-19 på ett spanskt sjukhus. Tiotusen migranter stormade då över den marockanska gränsen till Ceuta när marockanska gränsstyrkor tittade åt andra hållet, i vad som allmänt sågs som en straffande gest av Marocko.

Tvisten desarmerades när Spanien gick med på att stödja Marockos autonomiplan för Västsahara. Spaniens premiärminister Pedro Sánchez besökte kung Mohammed VI i början av april i detta ärende.

Utrikesministerns tillkännagivande kommer en månad efter att en spansk färja lade till i den marockanska hamnen i Tanger för första gången på två år. Bildtext: Marockos utrikesminister Nasser Bourita (till vänster) tar emot den spanska utrikesministern, EU- och samarbetsministern Jose Manuel Albares under ministermötet för koalitionen mot Islamiska staten (IS) i Marrakech den 11 maj 2022.

Relaterade artiklar:
Marocko stänger gränsen mot Spanien.
Rederier kan starta upp färjetrafik mellan Spanien och Marocko.