Elva ryska oligarker med intressen i Spanien under utredning

av | mar 16, 2022

Totalt innehåller listan 958 personer och företag som den spanska nationalpolisen, Guardia Civil, underrättelsetjänsten CNI, notarier, bankanställda, försäkringsbolag, tjänstemän vid skattemyndigheterna och riksbanken Banco de España sedan två veckor undersöker. Utredningen kommer att ta månader eller till och med år för att nysta upp och kartlägga deras förmögenhet, säger en källa vid finansdepartementet.
893 personer och 65 företag med kopplingar till Ryssland och Belarus undersöks i dagsläget i Spanien på order av Europakommissionen, skriver Diario SUR.

I skrivande stund finns ingen av de personer som undersöks i Spanien. Och de finns inte bland de 79.485 ryska medborgare som är mantalsskrivna i Spanien.

Samma källor vid finansdepartementet tillägger att dessa personer, varav miljardärer och med nära kopplingar till Kreml har varit i Spanien vid otaliga tillfällen de senaste åren. Eller att de har intressen i Spanien i form av egendom som båtar, fastigheter eller företag.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Medan kartläggningen fortsätter finns det elva namn som utreds.

Tjänstemän vid finansdepartementet är medvetna om att ryska oligarker har investerat i Spanien. Det gäller Mikhail Fridman, Sergey Chemezov, Petr Olegovich Aven, Arkadi Rotenberg, Boris Rotenberg, Alisher Usmanov, Roman Abramovich, Alexander MijeevVagit Alekperov, Andrey Molchanov och Viktor Vekselberg.

De första åtta står redan med på EU:s svarta lista.

De flesta av dem gillar stora fritidsbåtar. Där har finansdepartementet börjat kartläggningen efter att ha fått in uppgifter från alla fritidshamnar sedan den 28 februari om båtar med rysk flagg eller ryska ägare som är längre än 24 meter.

Eftersom oligarkernas yachter seglar under bekvämlighetsflagga, speciellt Caymanöarna, måste utredarna ta in uppgifter från försäkringsbolag för att veta vem som äger båten.

Försäkringsbolag anses också viktiga när det gäller att fastställa vem som äger fastigheter inte minst i Katalonien, Valencia, Andalusien, Balearerna och Madrid.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});