Europas soligaste storstäder

av | apr 25, 2022

De 300 folkrikaste städerna i Europa ingår i en studie avseende antalet soltimmar per månad, sju spanska städer hamnade på topp 10 listan.

Studien har utförts av sökmotorn Holidu med hjälp av data från väderportalen World Wheather online. Vad som undersöktes var det genomsnittliga antalet soltimmar per månad i varje stad från 2009 till 2021. Vid lika antal soltimmar så avgjordes rankningen av medeltemperaturen.

Valencia, Murcia och Andalusien är bland de regioner som har fått bäst poäng i studien. Som etta placerade sig Alicante på Costa Blanca med i genomsnitt 349 soltimmar per månad.

Tvåa blev Catania som ligger på vulkanen Etnas sluttningar på Sicilien med 347 soltimmar. Tredjeplatsen kneps av Murcia som ligger strax nedanför Alicante i Spanien, där blev det 356 soltimmar.

Málaga på Costa del Sol knep fjärdeplatsen med 345 soltimmar, femteplatsen gick till Messina på Sicilien. Den staden hade lika många soltimmar som Málaga men rankades lägre på grund av betydligt lägre medeltemperatur.

Valencia tar sjätte plats med ett snitt på 343 timmar och slår den franska staden Nice som tar sjundeplatsen och den spanska staden Las Palmas som tar åttondeplats. Nionde plats är den vackra staden Granada med sitt ikoniska Alhambra med ett genomsnitt på 341 timmar. Palermo i Italien och Sevilla i Spanien ligger båda på tionde plats med respektabla 340 soltimmar men Sevilla slår Palermo tack vare högre medeltemperatur.

Andra spanska städer som hamnar bland de 20 bästa är Zaragoza, Barcelona, Palma de Mallorca och Madrid.