Nya miljöböter på grund av orenat avloppsvatten

av | apr 26, 2022

Orenat avloppsvatten i Guadalhorcedalen gör att EU-kommissionen återigen drar Spanien inför domstol. Det gäller orenat avloppsvatten som släpps ut i Cártama men även förseningar av reningsverk i Álora och Pizarra.
Det är inte första gången som EU drar Spanien inför domstol på grund av stora brister med avloppsvatten som släpps ut utan att renas. I juli 2018 fick Spanien miljonböter för att inte ha följt miljölagar före 2001 som gäller för kommuner med mer än 15.000 invånare.

Nu handlar nästa ärende från EU-kommissionen som hamnar i domstol om förseningar med att färdigställa reningsverk i kommuner med fler än 2.000 invånare. Vilket skulle ha varit infört den 1 januari 2006.

I det första fallet gällde det kommunerna Coín, Nerja, Marbella-Estepona och Alhaurín el Grande vilket kostade Spanien och Andalusien 12,3 miljoner euro i böter. Totalt för hela Spanien låg bötesbeloppet på 63 miljoner euro.

Nu gäller det Álora, Pizarra och Cártama där de två första införde rening av avloppsvatten i maj 2019 vilket var i senaste laget. Cártama väntar fortsatt på reningsverk tillsammans med Alhaurín el Grande. Ett reningsverk är planerat stå klart till 2025, skriver Diario SUR.