Fastighetsboom på Solkusten

av | maj 19, 2022

10.884 transaktioner i Málagaprovinsen under årets första kvartal. Det är den högsta siffran sedan 2007 och bedömare talar nu om en fastighetsboom. Priserna stiger i runda tal med 8,7 procent till 2.250 euro per kvadratmeter.
Bara Madrid, Barcelona och Alicante redovisar fler transaktioner i fastighetsbranschen än Málagaprovinsen. Det visar siffror från Registradores, den spanska motsvarigheten till fastighetsregistret, som dagstidningen La Opinión de Málaga citerar.

Väderlekstjänsten lovar värmebölja till helgen. Något liknande inträffar i bostadssektorn som är glödhet. Aktiviteten överträffar inte bara nivåerna före pandemin utan också siffrorna från den berömda fastighetsboomen som slutade abrupt 2008.

En ny fastighetsboom är här.

Málagaprovinsen registrerar totalt 10.884 transaktioner under perioden januari till mars 2022. Det är en ökning med 51 procent jämfört med samma period ifjol.

Siffran kan förklaras med det uppdämda behov som funnits i samband med restriktioner under covid-19-pandemin.

De utländska köparna står för 33,7 procent. Bara Alicante (40,7 %) och Balearerna (35,3 %) har större andel utländska köpare.

Läs mer: Svenska bostadsköpen i Spanien ökar med 30 procent

Siffran över årets första kvartal på Solkusten och Málagaprovinsen är spektakulär då vi får gå tillbaka till 2007 för att hitta en motsvarande siffra. Den gången gjordes 11.436 transaktioner första kvartalet.

Läs mer: Ett hem i solen