Spanien slår larm om apkoppor

av | maj 19, 2022

Minst sju bekräftade fall av den ovanliga sjukdomen apkoppor har konstaterats i Madridregionen. Hälsovårdsmyndigheter uppger också att det finns ytterligare 16 misstänkta fall. Samtliga gäller homosexuella män som har haft sexuella relationer. I regel överförs sjukdomen mellan djur och människa men kan även smitta mellan människor vid utbrott.

Även Storbritannien och Portugal bekräftar hittills 12 fall av avkoppor.

Spaniens hälsovårdsminister Carolina Darias bekräftar de hittills sju konstaterade fallen som analyserats av CNM (Centro Nacional de Microbiología).

Den regionala hälsovårdsmyndigheten i Madridregionen säger att de smittade är isolerade i sina hem och en noggrann övervakning sker om de måste ha sjukhusvård. Samtidigt fortsätter CNM med ytterligare tester bland misstänka fall.

Spaniens smittskyddsläkare, Fernando Simón, säger att ”det är inte troligt att apkoppor kommer att leda till en betydande smitta i Spanien, men det går inte att utesluta” skriver Diario SUR.

Storbritannien och Portugal har flera bekräftat fall.

– Vi uppmanar särskilt homosexuella och bisexuella män att vara vaksamma för eventuella ovanliga utslag, säger Susan Hopkins vid den brittiska hälsovårdsmyndigheten UKHSA.

Vanligtvis är apkappor en mild sjukdom. De flesta återhämtar sig inom några veckor. Omkring fem procent av fallen kan vara komplicerade och leda till lunginflammation eller hepatit, och till och med orsaka dödsfall.

Symptom är feber, huvudvärk, muskelvärk, ryggsmärtor, svullna lymfkörtlar, frossa och utmattning. Hudutslag kan börja i ansiktet och sprider sig till andra delar av kroppen, inklusive könsorganen. Utslagen förändras och går igenom olika stadier innan de slutligen bildar en sårskorpa som senare faller av.