Fiestas chemsex trolig orsak till utbrott av apkoppor enligt experter

av | maj 23, 2022

Sexorgier i HBT-världen där ecstasy och mefedron blandas med viagra och där deltagarna håller på i flera dagar. Det förekommer i Madrid där utbrottet av virussjukdomen apkoppor är konstaterat. Experter varnar nu för dessa riskbeteenden.
Genom grupper på nätet och applikationer som Wapo och Grindr söker intresserade på ”fiestas chemsex”. Det handlar om orgier som pågår från fredag till söndag.

– I slamingsessionerna injicerar deltagarna flera kemiska ämnen som får dem att hålla igång tre dagar i rad och ha sex med upp till 30 olika personer. Det ger oss många problem med infektioner i samband med droger och allvarliga förgiftningar, säger María Jesús Pérez Elías, chef vid infektionskliniken vid sjukhuset Hospital Ramón y Cajal, till Diario SUR.

Experter tror att utbrottet av apkoppor som upptäcktes i Madrid är relaterat till dessa metoder.

I dagsläget försöker även forskare att hitta en koppling mellan två utbrott i Spanien. Det gäller dels vid en Gayfestival i Maspalomas på Gran Canaria och vid en sauna i Madrid.

– Det är vad vi letar efter. Att göra en bedömning utifrån datumet för festivalen på Kanarieöarna samt utbrottet i Madrid varifrån det verkar ha startat. Det är en kartläggning som ska hjälpa till att stoppa överföringen av viruset, säger hälsorådet i Madridsregionen Enrique Ruiz Escudero.

På måndagen rapporteras det i Spanien om totalt 54 misstänkta fall av virussjukdomen apkoppor i nio regioner. Madridregionen har tidigare bekräftat 30 fall. På söndagen höjdes den siffran till 40 misstänkta fall, skriver tidningen ABC.

Andalusien rapporterar om fem misstänkta fall varav fyra i Málagaprovinsen och ett fall i Granadaprovinsen. Regionregeringen i Andalusien har bekräftat ett av dessa fall även om en officiell bekräftelse väntas komma från Centro Nacional de Microbiología.

I en intervju i Svenska Dagbladet säger socialminister Lena Hallengren att apkoppor inte ska jämföras med pandemin och inga restriktioner väntar. Hon gör uttalandet efter att apkoppor klassats som allmänfarlig sjukdom.

– Men man ska vara vaksam”, säger hon till SvD samtidigt som hon manar till lugn.

Hallengren är i Genève där hon deltar i Världshälsoorganisationens årliga möte där utbrottet med apkoppor kommer att diskuteras tillsammans med pandemin och antibiotikaresistens.

(Bild: WHO)