Inflationen tidigarelägger regionvalet i Andalusien

av | apr 7, 2022

Andalusien behöver en budget för att möta den ökade inflationen. Av det skälet planerar regionpresidenten Juanma Moreno att tidigarelägga regionvalet till juni månad. Han kommer att fatta beslutet efter att ha träffat både riksbanken och Europeiska centralbanken.
Regionvalet i Andalusien var planerat att hållas i slutet på året. Regeringspartiet Partido Popular har dock ingen majoritet i Andalusiens regionala parlament. I dagsläget har de stöd av Ciudadanos men det räcker inte.

Ytterkantshögerpartiet Vox som tidigare var stödparti har lämnat samarbetet.

Med en skenande inflation som är den högsta sedan 1980-talet är behovet stort av en budget. Men det finns inget budgetstöd i nuläget.

Enligt regionpresidenten Juanma Moreno är det orsaken till att regionvalet bör hållas tidigare.

Och läget är gynnsamt för Partido Popular att vinna nästa regionval i Andalusien. En färsk opinionsundersökning som publicerades på onsdagen från CENTRA (Centro de Estudios Andaluces) visar att PP skulle få 34 procent av rösterna vilket skulle ge 43/44 mandat. Parlamentet har 109 ledamöter.

Det nuvarande regeringspartnern Ciudadanos störtdyker och minskar från 18,3 procent till 4,3 procent.

Däremot ökar ytterkantshögerpartiet Vox stort och går från 11 procent till 19 procent.

Det skulle betyda att Partido Popular måste söka stöd av Vox för att kunna bilda regering. Vox har även rest kravet på att ingå i regionregeringen efter nästa val.

På vänstersidan backar det största oppositionspartiet PSOE från 27,9 procent till 25,3 procent i opinionsundersökningen. Vänsterpartiet Adelante Andalucia minskar från 16,2 procent till 2,8 procent och tappar väljer till Unidas Podemos som får 9,1 procent.

Bland andalusierna värderas den nuvarande regionpresidenten Juanma Moreno högst som får betyget 5,60. Andraplatsen delas mellan Vox Macarena Olona och Ciudadanos Juan Marín som får betyget 4,92.

Bildtext: Under gårdagen träffade Andalusiens regionpresident Juanma Moreno (t. v.) spanska riksbankens chef Pablo Hernández de Cos.