Kanarieöarna firar Världshavsdagen genom vattensport

av | jun 8, 2022

Idag är det Día Mundial de los Océanos eller Världshavsdagen något som uppmärksammas över hela världen. Kanarieöarna vill uppmärksamma havets betydelse för människan genom att lyfta vattensporter där vi får komma nära hav och det marina liv som finns där.
Vattensporternas paradis och med unika väderförhållanden och ett av världens renaste hav tar den spanska ögruppen nya initiativ för att skydda sin naturliga miljö och sina vatten.

Ett hav som människor, lokalbor såväl som besökare, ska kunna glädjas åt i generationer.

”De som simmar på Kanarieöarna simmar i ett av världens renaste hav. Undersökningar som regelbundet utförs av det spanska oceanografiska institutet visar att det hav som omger Kanarieöarna har låga halter av föroreningar och på vissa platser inga alls. Den kanariska arkipelagen har mer än 300 olika skyddsåtgärder för att bevara och positivt bidra till sin naturmiljö och sina vatten”, säger María Dolores Gelado, kemist och oceanograf.

Kanarieöarna har varit ett paradis för vattensportentusiaster sedan 1970-talet, då surfare upptäckte ögruppens svårslagna vågor, vind och det fördelaktiga, varma klimatet.

Vinden skapar unika förhållanden för surf, segling, vindsurfing, kitesurfing, bodyboarding, dykning och snorkling. Även de senaste trenderna inom vattensport, kiteboarding och wingfoil, finns det goda förutsättningar för.

De skyddade och orörda vikarna är perfekta platser för snorkling, kajakpaddling och dykning. Dessa aktiviteter, som lokalbefolkningen och besökare från hela världen älskar, utförs hållbart och med omsorg för miljön.

Varje månad besöker tusentals surfare Kanarieöarna, på grund av dess anseende som en av de bästa surfdestinationerna i Europa och det omfattande nätverket av surfskolor.

På Playa de Las Américas på Teneriffa hålls finalen för de nationella surftävlingarna Liga Fesurfing och Liga Iberdrola Fesurfing. I La Santa på Lanzarote hålls världsmästerskapet i surfing Islas Canarias Santa Pro.

Kanarieöarna är inte bara en idealisk plats för surf, utan även för vindsurfing och kitesurfing. Föreningen för professionella vindsurfare (PWA) håller sin världsturnering i i Pozo Izquierdo, i Vecindario på Gran Canaria.

Josep Pons, tävlar i PWA:s världsturnering och undervisar i vindsurfing i Pozo Izquierdo, Gran Canaria. Han menar att Pozo Izquierdo, tillsammans med Hawaii, är erkänt som en av de bästa platserna i världen för vindsurfing.

”Vindsurfing är, till skillnad från andra sporter, svårt att schemalägga. Men i Pozo Izquierdo är detta en sport som går att utöva när som helst, tack vare dess jämna vind- och vågförhållanden”, säger Josep Pons.

Dykning och snorkling är också populärt på Kanarieöarna och i arkipelagen kan du komma nära Europas rika marina djurliv. Såväl rutinerade dykare som barnfamiljer kan utöva snorkling i Atlanten.

Här finns fantastisk och mångsidig flora och fauna att njuta av utan att behöva dyka ner på stora djup.

Med en genomsnittstemperatur på 24 grader och liten nederbörd, går det att njuta av utomhusaktiviteter på Kanarieöarna året runt. För att upptäcka gömda vikar kan du hyra kajak och låta havets salta bris ge dig lugn och avslappning.

Till Kanarieöarna kan du ta med dig hela familjen, med vetskapen om att hållbarhet för klimat och kommande generationer tas på största allvar.

Några av Kanarieöarnas bästa platser för vattensport:

Surfing
El Quemao på Lanzarote.
Majanicho på norra Fuerteventura.
Lloret på Gran Canaria

Vindsurf, kiteboarding, bodyboarding och wingfoil
El Médano på Teneriffa.
Nogales på La Palmas.
Famara på Lanzarote.

Snorkling och kajakpaddling
Papagayo på Lanzarote.
Playa Grande på Gran Canaria.
Anfi del Mar på Gran Canaria.

Dykning
El Cabrón på Gran Canaria.
La Restinga på El Hierro.
La Burrera på La Graciosa.

Bildtext: Utforska det marina livet under snorkelturen på Kanarieöarna. Foto: Canary Islands Tourism.

Källa: Ehrenberg Sörensen