Minst 100 evakuerade vid brand på västra Costa del Sol

av | jun 8, 2022

Minst ett 100-tal personer har blivit evakuerade från sina hem i urbanización Montemayor i Benahavís som en försiktighetsåtgärd. Även boende i området Marbella Club och Benahavís Hill har fått lämna sina hem. Det gäller även ett par i Júzcar och flera invånare i Pujerra.

Efter klockan 22 meddelade myndigheterna att även invånare i stadskärnan av Benahavís skulle lämna sina bostäder inom en timme. Det uppger Diario SUR.

Branden startade vid 15-tiden på onsdagen i ett område som går under namnet La Resinera nära río Guadalmansa söder om Pujerra (Valle del Genal, i Rondaområdet). Brandröken kan ses från stora delar av Solkusten som Marbella, Estepona och Benahavís. Läget bedöms som mycket bekymmersamt då den friska vinden gör att elden förflyttar sig 30 meter i minuten.

Hittills har tre brandmän skadats vid släckningsarbetet. För en av dem är det allvarligt och den personen har förts till regionsjukhuset i Málaga efter att ha fått 25-procentiga brännskador.

Ett 15-tal helikoptrar och brandflyg bekämpade elden före mörkrets inbrott. Bland annat deltar två brandflyg från Madrid i släckningsarbetet.

Under natten utökas markpersonalen till att omfatta cirka 250 personer. Branden kan bara bekämpas på marken fram till att det ljusnar då brandflyg sätts in.

Terrängen är kuperad och svårtillgänglig. En frisk vind gör att elden sprider sig snabbt, uppger brandbekämpningsmyndigheten Infoca.

Under torsdagen väntas en ostlig, svalare och fuktigare vind som är gynnsam för släckningsarbetet.

Det finns uppgifter som tyder på att branden har startat på tre ställen nära på samtidigt. Det kan tyda på att branden är anlagd.

Den nuvarande branden rasar i ett område som ligger vid sidan om det 10.000 hektar stora område som brandhärjades i höstas i Sierra Bermeja norr om Estepona. Enligt ögonvittnen som intervjuas i Diario SUR ska dagens brand ha börjat där höstens brand stoppades och släcktes efter 46 dagar.

Branden ifjol var anlagd men polisen har inte lyckats hitta den eller de som orsakade branden.