Kravet på hälsodeklarationen för inresande hävs för dem med EU:s covidintyg

av | apr 7, 2022

Från nu ändras reglerna för EU-medborgare som har EU:s digitala covid-certifikat och som är inresande till Spanien. Endast passagerare som inte har ett EU Digital covid-certifikat måste ha QR-kod och göra en digital hälsodeklaration.
Lagom till Semana Santa och påskveckan som är en av årets veckor med flest resenärer häver Spanien kravet på en hälsodeklaration för inresande EU-medborgare till Spanien.

Sedan hösten 2020 har svenskar och andra EU-medborgare varit tvungna att göra den digitala hälsodeklarationen ”Formulario de Control Sanitario” på webbplatsen spth.gob.es eller via appen Spain Travel Health-SpTH 48 timmar före ankomsten till Spanien.

När deklarationen var ifylld kom en QR-kod som skulle visas upp vid incheckning samt ankomst till Spanien.

Under onsdagen meddelade spanska hälsovårdsdepartementet Ministerio de Sanidad att kravet på hälsodeklarationen upphör för dem med EU:s digitala covid-certifikat. Något som Svenska Magasinet berättade om på sitt Twitterkonto under gårdagen. En officiell bulletin, BOE, bekräftar beslutet.

Eftersom beslutet är taget helt nyligen har en del inresande varit tvungna att visa QR-kod med hälsodeklaration erfar Svenska Magasinet.

Observera att sedan den 1 februari får ditt EU-digitala covidintyg inte vara äldre än 270 dagar sedan du fått den sista dosen i primärvaccinationscykeln (din 2:a dos). Därefter krävs en påfyllnadsdos (3:e dos) för att intyget ska gälla vid inresa.