Lägre hyror och närheten till kusten lockar utlänningar till Coín

av | apr 5, 2022

Inlandskommunen Coín ökar till över 24.300 invånare. Närheten till Málaga, kusten och lägre hyror bidrar till att allt fler väljer livet på landet i Valle del Guadalhorce. Flera inlandskommuner brottas med sjunkande siffror över antalet invånare. I Coín har det vänt och antalet invånare ökar och når 24.309. Här bor hela 82 nationaliteter där britterna är störst.

Det geografiska läget lockar folk till inlandskommuner som Coín, Alhaurín de la Torre och Cártama. Körtiden till Málaga är 30 minuter liksom till kusten och Marbella.

Konsulten David Lomeña vid InmoMálaga, en mäklarfirma mitt i Coín, uttalar sig i Diario SUR och säger att 2021 har varit ett bra år.

– Ett lugnare liv utan att förlora det bekväma livet lockar. Triangeln mellan Málaga, Marbella och Coín är intressant eftersom det finns bra kommunikationer och lägre hyrespriser.

– Det kan vara 30 till 40 procent lägre hyrespriser och jämför vi med vissa områden i Marbella är hyrespriserna tredubbla där.

Mellan åren 2007 till 2018 pendlade invånarantalet i Coín runt 20.000-strecket. Sedan 2018 har det ökat till att nu passerat 24.000. Så sent som ifjol låg det på 23.375 invånare.

När den nya trafikleden Casapalma-Coín öppnade med anknytning till A-357:an har restiden till Málaga minskat.

I köpcentret La Trocha har livsmedelskedjor och andra butiker etablerat sig.

En femtedel av befolkningen i Coín är utlänningar, över 4.800 invånare. Britterna är störst med 1.800 följt av marockaner, rumäner, tyskar, holländare samt folk från Argentina, Colombia, Italien, Belgien, Venezuela, Frankrike och Danmark.

Bildtext: 24.309 invånare. En nöjd borgmästare Francisco Santos är glad över befolkningstillväxten i Coín. (Foto: Twitter @AytoCoin)