Málaga värd för kongress om bostadsockupationer

av | apr 26, 2022

Antalet bostadsockupationer har ökat med mer än 18 procent i Spanien senaste året. Det är en dramatisk ökning som saknar motstycke bland övriga EU-länder. Den 19 och 20 maj arrangeras den första kongressen om bostadsockupation i Málaga av advokatkollegiet Colegio de Abogados. Ockupanter, eller så kallade ”okupas” på spanska, sprider både skräck och osäkerhet. En del vill inte ens nämna problemet. Andra sticker huvudet i sanden och menar att det inte är något problem. Åter andra försvarar ockupanterna beroende på politisk färg.

Läs mer: Uppdrag vräkning ockupant!

Den 19 och 20 maj blir Málaga värdstad för den första kongressen om illegal ockupation. Fenomenet kommer att behandlas ur flera perspektiv som juridiska, politiska, sociala och ekonomiska. Kongressen arrangeras i samarbete mellan advokatkollegiet i Málaga och Barcelona.

Salvador González, vid advokatkollegiet i Málaga, säger att problemet är störst i Katalonien som står för hälften av samtliga fall i Spanien. Men det är ett växande problem i Andalusien som 2021 registrerade 1.994 fall av illegal ockupation av fastigheter.

Enbart i Málaga kommun var det 361 ockupationer ifjol vilket i genomsnitt är en per dag.

Men det finns ett mörkertal.

– Alla fall blir inte registrerade, säger Diego Peláez vid Colegio de Abogados i Málaga.

Problemet med ockupanter har accelererat i sådan uppfattning i Spanien att problemet har hamnat i Europaparlamentet.

Arrangörerna av kongressen betonar att det är viktigt att kunna skilja på ockupationer med socialt utsatta och de av en kriminell karaktär utförda av maffiagrupper som är organiserade. Den sistnämnda gruppen ligger bakom de flesta av fallen.

Advokatkollegiet betonar rätten till ett anständigt boende, både för dem som är socialt utsatta, men även de rättigheter som bostadsägare har och som upplever att deras egendom blir ockuperad.

Vid kongressen kommer experter på rättsområdet att lyfta fram lagar och reformer som de anser är nödvändiga för att ge offren bättre skydd. Numera är det ett problem som tar månader eller till och med år att lösa.

Läs mer: Efter nära tio år vräks husockupanter

Svenska Magasinet fortsätter att bevaka ämnet precis som tidigare.