Munskyddskravet inomhus kan komma att hävas från 12 april

av | apr 4, 2022

Om teknikerna i hälsovårdsdepartementet ställer sig bakom beslutet kommer munskyddskravet i offentliga inomhusmiljöer att hävas den 12 april. Snart, mycket snart, snarare förr än senare, är vad som gäller enligt hälsovårdsministern Carolina Darias.
I torsdags var ämnet uppe i kongressen efter att Ciudadanos hade lämnat in en motion om att lyfta kravet på munskydd i offentlig inomhusmiljö. Och det finns en parlamentarisk majoritet att lyfta kravet efter 184 ja-röster, 91 nej och 57 nedlagda röster.

Regeringspartiet PSOE hade lagt in en bilaga till motionen att avskaffandet av munskydd i offentlig inomhusmiljö görs i linje med vetenskapliga beslut, den epidemiologiska situationen och med ett jämförande perspektiv. Samt att en nedtrappningskalender införs.

Den 21 februari sa den spanska regeringschefen Pedro Sánchez att vi närmar oss den dag när kravet hävs. Därefter har trycket från flera oppositionspartier och regionala regeringar ökat för ett hävt munskyddskrav.

Från den 28 mars betraktas covid-19 mer som en ”vanlig influensa”. Smittade med asymtomatiska eller milda symtom behöver inte vara i karantän. Det beslutet togs av landets folkhälsokommission.

Nästa steg att häva är kravet på munskydd i offentlig inomhusmiljö.

Och hälsovårdsdepartementet har ett datum: 12 april. Det meddelar hälsovårdsministern Carolina Darias, skriver Diario SUR.

Det finns förslag om att kravet stegvis hävs. Bland annat skulle kravet hävas första i skolorna för de yngsta eleverna. Kravet på munskydd i kollektivtrafiken kommer troligtvis inte att hävas i första taget.

Antalet covidpatienter vid Spaniens sjukhus upptar endast 3,34 procent av platserna. Vid iva står covidpatienterna för 4,62 procent.