Mygga funnen i flaska med Moderna-vaccin

av | apr 12, 2022

Efter att en mygga har hittats i en vaccinflaska av märket Moderna vid ett vaccinationscenter i Málaga har 764.900 vaccindoser kallats tillbaka. Det bekräftar den regionala andalusiska folkhälsovården Consejería de Salud y Familias.
En sändning som var märkt med nummer 000190A distribuerades till Portugal, Polen, Sverige och Norge den 13 och 14 januari. Ländernas hälsovårdsmyndigheter har blivit informerade om fyndet i Málaga, skriver Diario SUR på tisdagen.

Det var vid ett vaccinationscenter i Málaga där vaccin av märket Moderna används som upptäckten gjordes.

Läkemedelsverket AEMPS (Agencia Española del Medicamento y Productos Sanitarios) informerade tidigare om upptäckten av en ”märklig kropp inuti en flaska”. Norska hälsovårdsmyndigheter preciserar att den främmande kroppen är en ”minde insekt, en mygga, som har kommit in i flaskan under tillverkningen och att den har upptäckts vid en rutinkontroll”.

Spanska läkemedelsverket betonar att beskedet att dra tillbaka 764.900 vaccindoser ska ses som en förebyggande åtgärd ”och att det bara handlar om en upptäckt”.

Det spanska företaget Laboratorios ROVI är samarbetspartner till Moderna, som har gjort en grundlig undersökning och inte hittats några problem i samband med att personer fått vaccinet. Över 900 miljoner doser har administrerats utan incidenter över hela världen.

Den regionala hälsodelegaten i Málagaprovinsen, Carlos Bautista, säger på tisdagen att systemet för att larma har fungerat men några ytterligare problem inte har rapporterats.