Vélez CF jagar kval med Magnus Pehrsson som ny tränare

av | apr 13, 2022

För två år sedan flyttade den tidigare guldtränaren för Malmö FF, Magnus Pehrsson, till Solkusten för att tillsammans med Jesper Norberg köpa fotbollsklubben Vélez C.F. Förutom att vara sportchef är Magnus sedan början av april även huvudtränare. Och nu jagar klubben kvalplats.
På grund av en uppkommen familjesituation kunde inte Miguel Ángel Beas fortsätta som tränare. Han värvades som ny tränare inför säsongen från Örgryte IS. Miguel hade varit bosatt i Sverige i tio år och även tränat klubbar som Jönköping Södra och Elfsborg.

Och när inte den engelska assisterande tränaren fick sin arbetslicens och var tvungen att lämna Spanien i höstas fanns det inte någon annan lösning.

– Det blev så eftersom vår assisterande tränare som är engelsman inte fick arbetstillstånd vilket i sin tur gjorde att han inte fick licens och kunde sitta på spelarbänken. Jag har sedan dess varit Miguels bollplank och jobbat nära tränarteamet, säger Magnus Pehrsson till Svenska Magasinet.

Som sportchef fick Magnus helt enkelt ta över som huvudtränare.

Hållbar klubb
Svenska Magasinet har tidigare berättat om Magnus Pehrsson och Jesper Norberg som ifjol gick in för att bygga en hållbar fotbollsklubb såväl sportsligt som ekonomiskt. Numera är Vélez C.F. en svenskägd klubb i ett av världens bästa fotbollsländer.

Numera är Magnus Pehrsson och Jesper Norberg ägare till Vélez-Malaga fotbollslag tillsammans med Jacob Dahlborg och Joakim Karlsson. Dahlborg och Karlsson är investerarna. En kvartett som står för både en sportslig och ekonomisk trygghet och kompetens.

Berg-och-dalbana
Årets säsong för Vélez CF liknar Magnus vid en berg-och-dalbana.
– Vi låg i botten av tabellen efter de inledande omgångarna. Vårt mål inför säsongen har varit nytt kontrakt. Det har varit många saker som måste fungera som nya spelare, nytt tränarteam och ny nivå.

Från omgång åtta till juluppehållet var Vélez bästa laget i serien. Sedan kom en period med sämre resultat.
– Nu är vi tillbaka och inte förlorat på fem matcher, säger Magnus Pehrsson som förklaring på uttrycket berg-och dalbana.

Vélez CF spelar i grupp 4 i segunda RFEF. Det är fem matcher kvar.
– Det är spännande fem sista omgångar. Vi kan hamna på kval nedåt, men vi kan även gå till kval uppåt.

Även om Magnus Pehrsson för tillfället är huvudtränare blir det ingen fortsättning till hösten. Hans uppgift i klubben är sportchef.

När får vi se en svensk spelare i Vélez?
– Ett nytt transferfönster öppnar i sommar. Vi har tittat på flera spelare även svenska, hur det blir inför hösten är för tidigt att säga. Omständigheterna är lite speciella. Vi vill ha en spelare som vill kan oss bättre men också kan tänka sig att tjäna mindre än i Sverige. Det ligger en utmaning i detta.

Senaste helgen vann Vélez mot tabelljumbon U.D. Tamaraceite på bortaplan med 2-1. Efter 29 omgångar ligger Vélez Málaga på en sjundeplats i tabellen med 42 poäng, bara två poäng upp till en kvalplats.

På söndag väntar hemmamatch mot UD San Fernando klockan 12 på stadion Vivar Téllez som tar 1.600 i publik. San Fernando ligger i nuläget på sextonde plats med 28 poäng. En trepoängare är ingen omöjlighet.

Hur har publikintresset varit under säsongen?
– När säsongen inleddes var det en gräns på 350 personer på grund av pandemin. Den höjdes sedan till 550 för att senare hävas helt. Sedan dess har vi två fangrupper som skapar härlig stämning och skön inramning med sång. Sedan dess har vi ett snitt på cirka tusen åskådare.

– Det är en av sakerna vi verkligen är glada för. Vi har gått från 200 i publik före covid-19-pandemin till cirka 1.000.

Magnus Pehrsson märker också ett positivt intresse från Sverige och svenskar som har ställen på Solkusten. Det är svenskar i publiken och klubben har gjort några presentationer i nätverk för svenskar.
– Vi hoppas att klubben ska bli en mötesplats för fotbollsintresserade svenskar.

Det återstår fem omgångar varav tre hemmamatcher. Kval uppåt eller kval nedåt. Nog är det upplagt för en spännande avslutning i serien för svenskägda Vélez CF.

Bildtext: Magnus Pehrsson, i bakre raden, har få se sitt Vélez CF jubla den senaste tiden och nu siktar laget på kval.