Ökad hypoteksränta sätter press på skuldsatta

av | jun 2, 2022

Den spanska hypoteksräntan euríbor ökade under maj månad till 0,287 procent vilket är 0,80 punkter sedan ifjol. Under sex år har tolvmånaders euríbor varit negativ.
En inflationen som ökar till 8,7 procent på årsbasis på grund allt dyrare matvaror, drivmedelspriser och el samt att den spanska hypoteksräntan ökar sätter ytterligare press på skuldsatta familjer.

Då har hypoteksräntan för bolån med rörlig ränta under sex år varit negativ. Men från december har den ökat från -0,52 procent till 0,28 procent, en svindlande höjning med åtta tiondelar.

Åtstramningen av penningpolitiken utgör ytterligare en broms för hushållens konsumtion som är en stöttepelare i återhämtningen. Samtidigt minskar köpkraften på grund av inflationen.

I Spanien har det tecknats cirka fyra miljoner bolån till den rörliga hypoteksräntan vilket kommer att innebära ökade utgifter på 613 euro i genomsnitt per år.

Sedan den 12 april har hypoteksräntan euribor varit positiv för första gången sedan februari 2016. Och ränteökningarna förväntas att inte slutat.

Euribor ligger till grund för en majoritet av hypotekslånen i Spanien med rörlig ränta.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});