Partido Popular och Vox bildar regionregering i Castilla y León

av | mar 10, 2022

Partido Popular och Vox har nått en överenskommelse om regeringsbildning i den spanska regionen Castilla y León. Alfonso Fernández Mañueco (PP) skriver på Twitter att en pakt har nåtts med Vox med syftet att bilda en stabil och solid regering.

Källor nära ytterkantshögerpartiet Vox uttrycker sin tillfredsställelse med avtalet som innebär att de kommer att få vissa poster i regionregeringen som vice regionpresident samt ansvar för tre avdelningar.

Överenskommelsen medför att posten som talman går till Vox kandidat Carlos Pollán Fernández.

– Låt oss placera Kastiliens och Leóns i centrum för vår politik. Trots meningsskiljaktigheter får vi inte glömma plikten mot Castilla y León och Spanien, säger Carlos Pollán Fernández och tillägger:
-Regeringen ska präglas av transparens och ärlighet.

De båda regionala partiledarna för Partido Popular och Vox, Alfonso Fernández Mañueco, respektive Juan García-Gallardo, uttrycker sin tillfredsställelse över resultatet.

Efter det senaste regionvalet i Castilla y León har Partido Popular (31 mandat) och Vox (13) absolut majoritet.

Flera ledamöter hos socialistpartiet PSOE som José Francisco Martín, Pedro González Reguero och Rosa María Rubio vägrade att skaka hand med den nye talmannen.

PSOE beskriver pakten mellan Partido Popular och Vox som en Francoregering. Enligt Podemos och Ciudadanos är uppgörelsen en ”skam”.
Läs tidigare artikel: Högern går kraftigt framåt i Castilla y León

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});