Rederier kan starta upp färjetrafik mellan Spanien och Marocko

av | apr 11, 2022

Bara ett dygn efter att Marockos kung Mohamed VI träffade Spaniens regeringschef Pedro Sánchez i torsdags kom beskedet att rederier kan återstarta färjetrafiken mellan de båda länderna.
I över två års tid har det varit stängd gräns mellan de båda länderna. Pandemi och diplomatisk kris har bidragit till att det har varit omöjligt att resa mellan Marocko och Spanien.

Enligt den marockanska dagstidningen Le Matin har myndigheterna i Marocko meddelat rederier i viktiga hamnar som Tánger Med, Tánger stad, Nador och Alhucemas att passagerarfärjetrafiken liksom godstrafiken kan återupptas.

Fortsatt gäller vissa inresekrav med anledning av coronaviruset SARS-CoV-2. Det gäller att visa upp ett högst 72 timmar gammalt negativt PCR-test plus vaccinationsintyg.

De båda länderna har tagit ett nytt steg inom ”partnerskap”. Utrikesministrarna José Manuel Albares och Naser Burita talade i förra veckan om att ”omedelbart och gradvis” öppna upp färjetrafiken.

Spaniens nya inställning om Västsahara som en autonom region som ingår i Marocko har tinat upp de tidigare frostiga relationerna.

På söndagen meddelade Västsaharas befrielseorganisation Polisario att de avbryter samtliga kontakter med den spanska regeringen.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});