Ryska ambassaden i Spanien aktör i propagandakriget

av | mar 14, 2022

Rysslands ambassad i Spanien går på offensiven för att rättfärdiga kriget i Ukraina. När inte Moskva har sina vanliga propagandakanaler som Russia Today och Sputnik, som har förbjudits av EU, tar de ryska ambassaderna över. Och ambassaden i Spanien går i främsta ledet.
Rysslands ambassadör i Spanien heter Yuri Korchagin. Den 17 februari garanterade han i en intervju att Ryssland inte hade för avsikt att starta ett krig mot sina ukrainska bröder.

Den som följer den ryska ambassadens Twitterkonto har sedan kriget startade har kunnat ta del av dussintals tweet med prorysk propaganda som har rättfärdigat kriget. De har i stället anklagat Kievs regering för att ha trappat upp en fientlig ton och antytt att Ukraina förberett en offensiv med biologiska vapen.

Ambassaden hänvisar till uppgifter från ryska försvarsdepartementet att coronavirusprover på fladdermöss har använts i biologiska laboratorier som har etablerats och finansierats av USA i Ukraina.

Bilden ovan visar hur Rysslands ambassad i Spanien kopplar samman Ukraina med Hitlers Tyskland och publicerat en tweet med påstådda ukrainska nynazister och flaggor med hakkors, skriver Diario SUR som uppmärksammar propagandakriget.

Ryska ambassaden anklagar Ukraina för att ha startat krisen den 2 maj 2014 när ukrainska nationalister brände 48 människor levande i staden Odessa och där ingen har dömts efter den påstådda händelsen.