Ryssland utvisar 27 spanska diplomater

av | maj 18, 2022

Som svar på Spaniens beslut den 5 april att utvisa 27 anställda vid Rysslands ambassad i Spanien meddelar Ryssland att 27 anställda vid Spaniens ambassad i Moskva (bilden) utvisas. Det betyder att nästan hela den spanska beskickningen i Moskva är praktiskt taget är i händerna på lokal rysk personal.
Spaniens ambassadör i Ryssland, Marcos Gómez Martínez, blev på onsdagsmorgonen uppkallad till det ryska utrikesdepartementet. Där fick han beskedet att 27 medlemmar i den spanska diplomatiska kåren ska lämna Ryssland inom en vecka, skriver dagstidningen ABC.

Den 5 april meddelade Spaniens utrikesminister José Manuel Albares att 27 anställda vid Rysslands ambassad i Madrid beskrevs som ”personas non grata”, icke önskvärda personer. Efter utvisningarna gick Ryssland från att ha 49 diplomater till 22.

Ett problem är att den största delen av den tekniska personalen vid den spanska ambassaden och konsulaten består av lokala ryska entreprenörer.

Spaniens ambassadör Marcos Gómez Martínez blir kvar i Moskva liksom Rysslands ambassadör i Spanien Yuri Korchaguin.

Spanien tillsammans med övriga EU-länder samt USA, Kanada, Australien och bland annat Japan antog två sanktionspaket mot Ryssland efter invasionen i Ukraina och massakern i Bucha däribland utvisningar av ryska diplomater.

Ryska utrikesdepartementet informerade på onsdagen om utvisningen av 34 franska diplomater och att de ska ha lämnat landet inom två veckor.

x

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});