Sánchez besöker Lettland

av | mar 8, 2022

Den spanska regeringschefen Pedro Sánchez besökte på tisdagen Adazibasen i Lettland där Spanien sedan 2017 bidrar med 350 militärer plus materiella resurser till en bataljonstridsgrupp i försvarsalliansen NATO.

Besöket i Lettland överraskar många eftersom det inte var inplanerat på den officiella agendan. Regeringskoalitionen PSOE och Unidas Podemos är splittrad då de sistnämnda anklagar PSOE och övriga partier för krigshets och inte stöder landets beslut att skicka försvarsmaterial till Ukraina.

Enligt spanska medier på tisdagen väljer Pedro Sánchez att besöka Lettland till stöd för Natoalliansen med anledning av Rysslands invasion i Ukraina.

Sánchez gör besöket tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Lettlands premiärminister Krisjanis Karin.

Pedro Sánchez skriver på Twitter att han ”besöker Lettland för att träffa premiärministern Krisjanis Karin (bilden) för att visa vårt stöd till de baltiska länderna i dessa svåra tider. Med Rysslands attack mot Ukraina måste vi stå mer enade än någonsin”.

I förra veckan beslutade Spanien att skicka ytterligare 150 militärer som ett resultat av den ryska invasionen av Ukraina. Adazibasen ligger 25 kilometer norr om Riga och 120 kilometer från den ryska gränsen. Spanien är det andra landet som tillhandahåller flest militärer i bataljonen.

Ytterligare 130 från spanska flygvapnet plus fyra stridsflygplan är utplacerade i Bulgarien för att övervaka luftrummet.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});