De första flyktingarna från Ukraina har anlänt till Málaga

av | mar 8, 2022

FN uppskattar att 1,7 miljoner människor är på flykt undan kriget i Ukraina. Under måndagen kom 47 flyktingar till Málaga efter en resa på 4.000 kilometer. Organisationer, privata initiativ och föreningar går nu samman i ett asylnätverk.
Provinsen Málaga förbereder sig att ta emot ett obestämt antal flyktingar från Ukraina. EU har beslutat att bevilja tillfälliga uppehållstillstånd för asylsökande.

Málaga är redan den tredje största provinsen i Spanien med flest medborgare från Ukraina med 11.400. Bara Madrid och Barcelona har fler och Alicante ligger på nästan samma nivå som Málaga.

Det beräknas att hundratals flyktingar kommer till Málaga den närmaste tiden, men siffran kan vara högre än så.

Igår natt anlände 47 flyktingar från lägren i Krakow med buss chartrad av Vicente Jiménez vars son är född i Ukraina. Majoriteten var kvinnor och barn.

De har blivit inkvarterade i vandrarhem och i lägenheter som den spanska kommissionen för flyktinghjälp CEAR (Comisión Española de Ayuda al Refugiado) organiserar.

De är chockade och har det jobbigt efter att ha sett döden på nära håll. Många av dem har familjemedlemmar kvar i Ukraina och fruktar det värsta.

Efter Rysslands invasion i Ukraina är trycket hårt på Ukrainas honorärkonsulat i Málaga som får i genomsnitt 300 samtal om dagen.

Redaktionen får frågor från läsekretsen hur vi kan vara med och hjälpa till. Via webbplatsen comiteemergencia.org finns möjligheter att ge stöd ekonomiskt. Du kan även skicka pengar via Bizum (som liknar svenska Swish och är en mobilapplikation för överföring av pengar inom Spanien) på 02076.

Bildtext: På många håll arrangeras manifestationer till stöd för Ukraina. Så här såg det ut i Málaga i helgen

(Foto: Málaga kommun Twittter @malaga)