Skärmtid på natten försämrar skolarbetet

av | mar 22, 2022

Åtta av tio ungdomar i Spanien hoppar över flera timmars sömn för att i stället ägna tid åt mobil, plattor eller dator. Det påverkar sömnkvaliteten vilket i sin tur påverkar koncentrationsförmågan i skolan, minnet och förmågan att lösa problem.

Det beskrivs som ett växande problem. Barnläkare i Spanien har utarbetat en vägledning för att uppmärksamma föräldrar på det allvarliga med att låta barnen missbruka teknisk utrustning varje natt, främst mobiltelefoner.

Allvarlig sömnbrist hos barn och ungdomar leder till försämrad fysik och mental utvecklingen samt sämre resultat i skolan.

Det rekommenderas åtta timmar sömn per natt men smartphone och surfplatta skapar allt fler problem bland barn och ungdomar.

Färska undersökningar i Spanien visar att mellan 76,1 procent till 91,2 procent av skolungdomar, i genomsnitt åtta av tio, erkänner att de har problem med sömnen.

Och vad som är ännu värre är att 15 procent uppger att de inte har något fast tid att gå och lägga sig inför skoldagar.

En färsk rapport säger att ”närvaron av elektroniska enheter i barns sovrum på natten avsevärt minskar både sömn och kvalitet”.

Det påverkar även andning och metabolism. 15 procent av spanska pojkar lider av nedsatt metabolisk funktion eftersom minskad sömn kopplas samman med större konsumtion av kolhydrater.

Rapporten påminner oss om att sömn är lika viktigt för barns och ungdomars hälsa och utveckling som maten i sig. Sömn har en direkt inverkan på barns fysiska och neurologiska utveckling, inlärning och minnet.

Specialisterna bakom rapporten ber även föräldrar vara uppmärksamma på barnen under lördagar då de i regel är uppe två timmar extra innan de går och lägger sig.

(Foto. Freepik)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});