167 mm regn i Estepona på 12 timmar – lavinfara i Sierra Nevada

av | mar 23, 2022

Det är utlyst en så kallad ”aviso naranja” vilket motsvarar en klass 2-varning fram till torsdag middag för Costa del Sol, Guadalhorcedalen och Rondaområdet. För övriga delen av provinsen gäller en klass 1-varning.
Tidigare uttorkade floder har svämmats över och det rapporteras om starka strömmar i Estepona-området. Stormen har gått illa åt flera stränder i Marbella.

Redan under gårdagen fick räddningstjänsten rycka ut efter att en man hade fastnat med sin bil i den strida strömmen i Guadalhorcefloden strax utanför Málaga. När räddningstjänsten kom till platsen hade mannen klättrat upp på biltaket (bild).

Under de senaste tolv timmarna har det fallit mest nederbörd i Los Reales norr om Estepona som fått 167 mm enligt officiella uppgifter från vattenmyndigheten Red Hidrosur.

Cortes de la Frontera (Río Guadiaro) har fått 100 mm medan det har fallit 69 mm i Casarabonela.

Laviner i Sierra Nevada
Från den alpina vintersportorten Sierra Nevada rapporteras det om flera mindre laviner senaste tiden. Det gäller i områden utanför pisterna som Corredor del Alhorí, Veredón samt i ravinerna San Juan, los Tajos de la Virgen, Veta Grande och la Carihuela.

I pisterna är det ovanligt med laviner men det är bra att vara uppmärksam på de svarta pisterna. I området El Río finns det en off pist-del och från Fuente del Tesoro har stora mängder snö samlats, enligt Rocío Monteoliva som är expert inom snövetenskap eller nivología.

Senast en person avled i samband med en lavin i Sierra Nevada var 2011. Efter tre månaders sökande fann räddningstjänsten den 18 maj kroppen efter bergsklättraren John Hogbin. Han hade överraskats av en lavin i ravinen barranco de San Juan, skriver dagstidningen Ideal.

Laviner klassificeras efter storlek på en skala från 1 till 5 där 5 bedöms som störst. I Sierra Nevada klassificeras i regel laviner som nivå 1 eller nivå 2.

(Foto: Twitter @encierrobombmlg)