Spanien går i täten för flygets återhämtning

av | apr 20, 2022

Utbudet för sommaren är redan på 2019 års nivåer och full återhämtning på årsbasis förväntas senast 2023.

Flygbolagen i Spanien är redan mycket nära återgången till den gamla normaliteten före covid, allt enligt den balans och de uppskattningar som har publicerats idag av flygbolagens förening ”Asociación de Líneas Aéreas (ALA)”.

Den gångna påsken har varit lyckosam för flygbolagen, de preliminära uppgifterna visar på 83% av de totala flygningarna jämfört med påsken 2019. För sommaren som kommer är det bättre siffror i år än för 2019 för de populära turistdestinationerna som t.ex. Balearerna och Kanarieöarna med en ökning på 10.6% respektive 8,6%

Vad som drar ner siffrorna är att affärsflyget inte har återhämtat sig i samma omfattning, därför ligger antalet reguljärflyg till Madrid 7,5% under 2019-års siffror och för Barcelona är det -8,6%.

Hur som helst så har flygbolagen som är verksamma i Spanien planerat för 212 miljoner flygstolar under sommarsäsongen och det är bara 0,4% mindre än sommaren 2019. Detta är inga dåliga siffror om man har i åtanke att 2019 var rekordåret i den spanska flygturismens historia.

Som lök på laxen kan också nämnas att fraktflyget har återhämtat sig ännu snabbare. ALA:s ordförande, Javier Gándara uppger att mellan november 2021 och mars 2022 transporterades motsvarande 99% av varorna jämfört med före pandemin.

Ett problem som flygsektorn står inför är personalbrist på flygplatserna. Under påsken som gick var det mer än 3.000 passagerare som missade sina flyg eller anslutningar av denna anledningen. Ett annat orosmoln är en planerad förändring av kontrollcentret i Marsielle, med stort inflytande på flygningar som ankommer till Spanien och då speciellt för driften på Barcelonas flygplats.