Spaniens premiärminister besöker Kiev

av | apr 21, 2022

Pedro Sánchez har idag anlänt till Kiev tillsammans med Danmarks statsminister Mette Frederiksen för att sammanträffa med deras ukrainska motsvarighet Volodomir Zelenski.

Syftet med resan är att förmedla ländernas stöd och solidaritet med Ukraina, i slutet av mötet kommer de tre ledarna att hålla en gemensam presskonferens.

Sánchez resa äger rum en dag efter att han besökt mottagningscentret för ukrainska flyktingar i Málaga, då han avslöjade att det redan finns 134 000 flyktingar som har anlänt till Spanien, varav 64 000 har fått tillfälligt skydd. Då tillkännagav han också att han skulle åka till Kiev, men av säkerhetsskäl kunde han inte avslöja detaljerna i resan.

Den Spanska ambassaden i Kiev kommer också att öppnas igen, den stängdes och evakuerades den 25 februari, en dag efter Rysslands invasion av Ukraina.

Pedro Sánchez och Mette Frederiksen sällar sig därmed till det fåtal Europeiska ledare som har besökt Kiev sedan krigsutbrottet. De första var Mateusz Morawiecki från Polen, Janez Jansa från Slovenien samt Petr Fiala från Tjeckien. Mette Frederiksen blir därmed den första regeringschefen från norden som besöker Ukraina.

Förutom presskonferensen är det inte mycket som är känt om programmet för besöket (säkerhetsskäl), men i danska media står det att det lär ha sipprat ut att en bombad förstad till Kiev skall besökas. Bildtext: Pedro Sánchez just anländ till Kiev, foto: Twitter @sanchezcastejon

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});