Spaniens stränder har flest blå kvalitetsflaggor i världen

av | maj 13, 2022

Med 729 blå kvalitetsflaggor behåller Spanien sin ledande ställning i världen vad gäller, stränder, marinor och turistbåtar. Dessutom går utvecklingen framåt i Spanien, det är 16 mer flaggor i år än förra året.

Kvalitetsflaggorna fördelar sig på 621 stränder, 103 småbåtshamnar och 5 turistbåtar.

Spanien har behållit sin topplacering sedan 1994. På andraplatsen återfinns Grekland med Turkiet på tredjeplats, dessa länder har lite drygt 500 vardera, vårt grannland Portugal har begåvats med 431 flaggor. Enligt Fernando Valdés, statssekreterare för turism så har regeringen investerat 150 miljoner euro under 2021 för att uppgradera stränderna och att antalet blå flaggor är ett bevis på nyttan av investeringen.

Valenciaregionen tar med 158 flaggor topplaceringen i Spanien, tätt följd av Andalusien med 149. Men det är Andalusien som har den kraftigaste uppgången i Spanien, de har gått från 96 blå flaggor 2019 till 145 i år. Våra stränder är en stor attraktion i regionen, och detta erkännande visar upp kvaliteten, säkerheten, hygienen och servicenivån som våra turister kan njuta av, säger Junta de Andalucías turistminister Juan Marín.

I Andalusien är det Málagaprovinsen som ligger i topp med 36 stränder, 6 hamnar och två båtar. Tre stränder har tillkommit i år de är Sabinillas i Manilva, Maro i Nerja, och Puerto Banús, i Marbella.

För övriga provinser i Andalusien gäller följande: Cadiz har totalt 34 för 29 stränder och fem hamnar. Granada har 12 för 11 stränder och en hamn. Huelva har 17, varav 10 för stränder och sju för hamnar. För första gången har även Córdoba tilldelats en flagga, detta för La Breña-stranden vid Almodóvar del Río. Blå Flagg är en internationell miljöutmärkelse som drivs av Foundation for Environmental Education (FEE) och som beviljas badplatser, småbåtshamnar och turistbåtar som uppfyller vissa kriterier som rör vattenkvalitet, säkerhet, service och miljöinformation. Blå flagg startades 1985 av miljöförespråkare i Frankrike, som värnade om de marina miljöerna. I år har den internationella juryn delat ut 5.042 flaggor i 74 länder, varav 4.194 för stränder, 732 för småbåtshamnar och 116 för turistbåtar.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});