Spanjorer söker information om att strida i Ukraina

av | mar 14, 2022

Enligt officiella siffror i Ukraina har 22.000 personer från 52 länder tagit värvning i den internationella legionen till försvar av landet. Spansk nationalpolis och underrättelsetjänsten CNI (Centro Nacional de Inteligencia) övervakar i nuläget spanska medborgare som vill ta värvning i kriget. – Alla de som vill ansluta sig och försvara säkerheten i Europa och världen är välkomna till Ukraina och stå upp mot 2000-talets inkräktare och kämpa sida vid sida mot ryska krigsförbrytare, sa landets president Volodimir Zelenski nyligen.

Ukraina har skapat en webbplats för att informera frivilliga hur dessa kan ta värvning och ”visa mod och styrka genom att försvara sitt hemland, Europa och våra gemensamma värderingar. Det är inte bara en invasion av Ukraina utan början på ett krig mot hela Europa”.

Fram till i fredags hade 12.825 spanska medborgare sökt information på webbplatsen skriver ABC. Det gör Spanien till det sjätte landet i världen med flest invånare som är intresserade med fler än Kanada, Frankrike eller något annat land i Östeuropa, med undantag för Polen.

Det har rapporterats om 36.693 polacker, 48.371 tyskar och 22.560 britter som sökt information.

Spanska underrättelsetjänsten är medveten om intresset och har spanska medborgare med militär erfarenhet eller idealister med stark ideologi under bevakning, skriver Diario SUR.