Stormen Celia drar in över Spanien

av | mar 14, 2022

Väderlekstjänsten Aemet (Agencia Estatal de Meteorología) har utlyst en så kallad klass 2-varning eller ”alerta naranja” för hela provinsen Málaga med undantag för Antequera (klass 1-varning) fram till klockan 12 på måndagen. Och det ostabila vädret kommer att fortsätta under veckan.
I skrivande stund har Ardales fått mest nederbörd med 81 mm följt av Pujerra med 78 mm under de senaste 12 timmarna följt av Los Reales (Marbella) 63 Guadalteba, 67 Álora), 57 Conde del Guadalhorce, 47 Jubrique, 46 Casasola (Marbella), 54 Casarabonela, 49 El Torcal, 45 och Coín 51.

Väderlekstjänsten hade först utlyst en så kallad klass 3-varning, ”alerta rojo” fram till klockan 12 men den varningen har senare blivit nedgraderad till en klass 2-varning.

Det betyder att det kan komma upp till 30 mm regn på en timme.

Det blåser en hård vind utmed kusten vilket gör att det råder varningar för kustfenomen längs Costa del Sol och Axarquía.

Hittills har det bara kommit in några enstaka händelser orsakade av regnovädret. En kontaktledningsfel vid Málaga station gjorde att ett höghastighetståg till Madrid stod stilla. I Fuengirola orsakade en trafikolycka långa bilköer på måndagsförmiddagen.

Stormen Celia ger nederbörd över hela Spanien.