Stor efterfrågan på IT-folk i Spanien

av | mar 31, 2022

IT-jobben växte med 21% under 2021 och det finns flera hundra tusen lediga jobb inom sektorn, dessutom med fullt konkurrenskraftiga löner.

Anställningsplattformen Infojobs har presenterat en rapport som visar på den enorma efterfrågan på IT-proffs i Spanien. Bara på denna plattformen presenterades nästan 200.000 lediga IT-jobb under förra året (och det finns fler plattformar).

Den mest eftersökta arbetskraften fanns inom kategorin mjukvaruutveckling där fanns det närmare bestämt 57.900 lediga tjänster. Här ligger snittlönen på 33.558 Euro per år.

För mjukvaruanalytiker fanns det 17.236 lediga platser och ICT-systemadministratörer hade 12.804 tjänster att välja bland.

Ett lite kanske lite märkligt faktum är att konkurrensnivån är förvånansvärt låg. För varje registrerad jobbannons som letade efter utvecklare registrerade det sig i genomsnitt 11 personer. Vilket är mycket lågt med tanke på att snittet för lediga tjänster på plattformen ligger på 53. För mjukvaruarkitekter och mjukvaruanalytiker var det ännu lägre bara sju personer. Ingenjörer specialiserade på datorutrustning och mobilapplikationsutvecklare genererade åtta sökande per tjänst.

Rapporten avslöjar också vilka som har de bästa lönerna inom detta segmentet. De högsta lönerna erbjuds användargränssnittsutvecklare (37.114 €) följt av ICT-konsult (36.733 €) och ICT-systemadministratör (35.450 €). Lönerna är årliga bruttolöner, vad man bör ha i åtanke är att skattesatserna i Spanien när det gäller dessa nivåer är betydligt lägre än i Sverige.