Strejken utvidgas: Málagaprovinsens fiskeflotta stannar i hamn

av | mar 22, 2022

När saluhallen Atarazanas i Málaga centrum öppnade portarna på tisdagsmorgonen förblev ett dussintal fiskstånd stängda. Anledningen är att provinsens yrkesfiskare har anslutit sig till strejken som pågått i Spanien i över en vecka.

Det finns totalt 252 fiskebåtar i Málagaprovinsen som räknas till yrkesfiskarna. De flesta finns i Vélez-Málaga (77) och Estepona (65). Men även Fuengirola (44), Marbella (42) och Málaga (24) har fiskeflottor.

På tisdagen rapporteras det att Málaga denna tisdag vaknar upp utan färsk fisk. Provinsens fiskeflotta har sedan igår anslutit sig till strejken och protesterar mot de stigande drivmedelspriserna. Det tvingar handlarna att fylla på med produkter från Marocko och Portugal.

Några enstaka stånd erbjuder fisk som har fångats tidigare och som har längre hållbarhetstid.

Provinsens yrkesfiskare har utlyst en tredagarstrejk. Under normala förhållanden fångas upp till 86.000 kilo fisk under tre dagar. Även fiskeflottorna i Granada och Almería har anslutit sig till strejken.

Spaniens jordbruksminister har till slut öppnat dörren för att möta de strejkande som i början kallades för aktivister. Den spanska vänsterregeringen har inte velat använda uttrycket strejk eftersom de menar att det rör sig om en vild olaglig strejk.

Regeringen har till slut insett allvaret.

– Antingen försöker vi bygga broar eller så kommer situationen att bli mycket komplicerad, säger landets jordbruksminister Luis Planas.

Transportministern Raquel Sánchez bekräftade under måndagskvällen att efter ett sex timmar långt möte med landets transportkommission CNTC (Comité Nacional del Transporte por Carretera) så är regeringen villig att bidra med 500 miljoner euro som stöd till transportsektorn på grund av ökade drivmedelspriser.

De strejkande kallar erbjudandet för ”smulor” eftersom det inte löser problemet på längre sikt.

Strejken kommer att utvidgas efter att de tre transportförbunden Fenadismer, Fetransa och Feintra har beslutat sig för att ansluta sig till strejken.